top of page
Liesbeth
Ploeg-1
Cowboy-zonder-hoofd
Hopi-pop
Science-Object-33
Science-Object-32
Science-Object-31
Science-Object-30
Science-Object-19
Science-Object-17
Science-Object-18
Art-Object-23
Science-Object-16
Science-Object-11
Science-Object-03
Science-Object-13
Science-Object-12
Art-Object-21
Art-Object-18
Science-Object-08
Science-Object-07
Science-Object-06
Science-Object-05
Science-Object-02
Science-Object-04
Science-Object-01
Art-Object-22
Art-Object-20
Art-Object-19
Art-Object-16
Art-Object-17
Art-Object-15
Art-Object-14
Art-Object-12
Art-Object-11
Art-Object-10
Art-Object-13
Art-Object-06
Art-Object-07
Isabel Cavenicia
Art-Object-09
Art-Object-02
Art-Object-05
Art-Object-04
Tools-CH

404 PAGE NOT FOUND

Een expo over wetenschap en kunst in Harelbeke

Alle kennis van de wereld is slechts één vingerklik van ons verwijderd. Waar we twee decennia geleden nog een uitgebreide encyclopedie moesten leren hanteren, fysiek naar bestofte bibliotheken gaan en soms zelfs met boot en vliegtuig de helft van de wereld doorkruisen, kunnen we nu simpelweg een klein mobiel zwart kastje uit onze broekzak toveren om te vinden wat we zoeken. 

Bekijk dit eens door de ogen van een Centraal Aziatische jager-verzamelaar uit het jaar nul of een middeleeuwse Franse lijfeigene: voor hen zou dit wellicht eerder magie, Goddelijke interventie of zwarte kunsten zijn. Voor ons is het doodnormaal. We zijn opgegroeid in tijden waar technologie reuzensprongen maakt. We leven allemaal met het besef dat wat vandaag hip en modern is, morgen verouderd is. 

 

Ondanks het bijzondere feit dat alle informatie van de wereld zo snel en gemakkelijk toegankelijk is, zijn er hiaten. Af en toe botsen we op de beperkingen van onze kennis, de limieten van de gecatalogiseerde wijsheid. Een zoekterm levert dan veelal volgende boodschap: ‘404 - Page not Found’. Het is bijna ondenkbaar dat in deze tijden er blinde vlekken zitten in onze kennis. En toch is het zo. 

 

De boodschap ‘404 - Page not Found’ doet twee dingen: ze morrelt aan het besef dat we nog steeds mensen zijn (en géén Goden), en ze maakt zichtbaar wat onzichtbaar was: namelijk het onthullen van een gat in onze kennis. Maar het enige dat de boodschap doet is het probleem benoemen. We weten dan wel dat de pagina niet gevonden is, maar een antwoord op onze vraag blijft achterwege.  

 

Deze tentoonstelling start op het eindpunt dat ‘404 - Page not Found’ is. Deze expo beantwoordt uiteraard geen individuele vragen en lost al helemaal geen mysteries op, maar probeert wel onze opvattingen over bekend en onbekend te herdefiniëren. Want wetenschap en kunst zijn nauwer verbonden dan je denkt. Beide proberen al eeuwen om de wereld te analyseren, te begrijpen en te verklaren. Het zijn de vehikels van kennisverruiming. 

 

Maar alle twee botsen ze op dezelfde grenzen, dezelfde ‘404 - Page not Found’, want we weten dat we niet alles weten. In het niet weten, schuilt het mysterie. Het mysterie is benoembaar en zelfs begrijpbaar, maar tegelijkertijd ook ongrijpbaar en onverklaarbaar. Het openbaart zich nooit. En als het dat toch doet, verdwijnt het.

 

Al deze aspecten onthullen een nieuw uniek deel. Ze zijn met elkaar verbonden als in een unieke dans. We nodigen u als bezoeker dan ook uit om deze dans aan te gaan. 23 kunstwerken en 20 wetenschapsobjecten prikkelen rede en zintuigen. Het is aan u om te bepalen waar het bekende eindigt, het onbekende begint en het mysterie zich toont.

BELUISTER DE 404 PAGE NOT FOUND PODCAST SERIE

CREDITS: 

Deze tentoonstelling werd gerealiseerd door De Stad Harelbeke in samenwerking met Kunstenhuis VZW.

 

Met steun van de Vlaamse Overheid, Harlan Levey Gallery en het GUM - Gents Universitair Museum.
 

SPECIAL THANKS

Dank aan Jasper Pollet, Lou Demeyere, Niké van Os, Dominick Verschelde, Bertine Benoit,

Jean-Philippe Delberghe, Marjan Doom en alle kunstenaars. 

Logo_Stad_Harelbeke.jpg
HLP-logo.jpg
GUM logo UGent.jpg
Vlaanderen_verbeelding_werkt.jpg
bottom of page