top of page
Home Sweet Home Banner.jpg

KUNSTENAARS

Anton Delabie - Bart Stolle - Berlinde de Bruyckere - Caroline Van Den Eynden - 

Charif Benhelima - Ernest Verscheure - Filip Dujardin - Greet Desal - Joëlle Dubois

Jonas Vansteenkiste - Karel Wouters - Klaus Verscheure - Nick Ervinck - Peter De Cupere

Philip Aguirre - Robert Devriendt - Ronny Delrue - Sofie Muller - Steven Baelen - Tom Callemin

Vadim Vosters - Veerle Michiels - Wesley Meuris

CURATOR Jan Leysen

HOME SWEET HOME brengt een kunstzinnige caleidoscopische benadering van het fenomeen (t)huis. Het is een veelvormige, veelkleurige, meerstemmige, blik op een schijnbaar eenvoudig idee. Het

woord ‘huis’ vindt na vele etymologische omzwervingen zijn oorsprong in het woord ‘bedekken’. In het Frans betekent het deur, ‘huis clos‘, met gesloten deuren, in besloten kring.

Het Engelse woord ‘ home’ betekent zowel huis als thuis.

De stenen, het hout, de pannen, maar ook het begrip, het overdrachtelijke, het emotionele en de relationele betekenis van het fenomeen. Een huis heeft als eerste functie het beschermen (bedekken) van de mens tegen het weer, wind, koude, warmte, regen, sneeuw, tegen het roofdier, de vijand, de moordenaar, de dief, de indringer, het gevaar. Het is een nest, een hol, een schelp voor menselijke dieren. Het is de eerste grens tussen binnen en buiten na onze huid. We wonen in sferen, de baarmoeder, ons lichaam, ons huis … Telkens is er een binnen en een buiten. Een binnen waar gegeten wordt, liefgehad, gehaat, gepaard, bevrucht en jongen worden opgekweekt om uit te breken. Naar buiten, weg van de geborgenheid, bescherming, warmte … om onvermijdelijk op zoek te gaan naar hetzelfde. Een eeuwigdurende rusteloze beweging van binnen naar buiten en terug.

Wim VANDENBUSSCHE

bottom of page