top of page

Louis De Cordier (BE, 1978)

Louis De Cordier is een conceptueel kunstenaar die vaak werkt onder het pseudoniem COSCO. Hij studeerde aan de KU Leuven. Na één jaar veranderde hij zijn studies en ruilde Leuven in voor Gent alwaar hij startte met architectuur. Zowel architectuur als filosofie vormen nog steeds de hoekstenen van zijn artistiek onderzoek. De Cordier schept metafysische kunstwerken die zowel een wetenschappelijke als een sociale impact nastreven. Hij probeert op deze manier de maatschappij te analyseren en in vraag te stellen.

 

Geïnspireerd door de relatie tussen kunst en wetenschap ziet De Cordiers zichzelf eerder als een hedendaagse a homo universalis. In het verlengde van zijn beeldend oeuvre is hij ook een dichter, fotograaf, documentarist, een onderzoeker, een activist en een bibliothecaris.

 

Het vertrekpunt van veel van De Cordier’s werken ligt een analyse van het Westers kosmisch besef. De kosmos in zijn geheel - donker, eindeloos en enigmatisch, is een sterke inspiratie voor de kunstenaar. Vergezeld door artiest / bioloog Angelo Vermeulen maken ze sinds enkele jaren samen ruimte-biologisch geïnspireerde creaties.

www.ludion.be/nl/artists/de-cordier

English (pdf)

Over het werk

‘Golden Sun Disk’ (2017)

Art-Object-14.jpg

30,0 (diameter) x 0,8 cm

Vergulde CNC messing plaat (95% copper & 5% zinc), goud (100% goud)

Geabsorbeerd door de mechanismes van de cosmos probeert De Cordier de werking van het heelal te doorgronden. Hij is een meester van systemen en probeert micro en macro met elkaar te verbinden. Hij is geboeid door verschillende vormen van straling en onderzoekt vaak met zijn installaties en kunstwerken de electromagnetische straling. Hij probeert het onbenoembare te benoemen. Het concept van ‘movement’ (beweging) behoort bijna tot zijn ‘artist signature’; net zoals dieren - zo ook wil De Cordier draag- en afbreekbare werken maken. Hij linkt dan ook vaak naar coconnen, poppen, holen, capsules, nesten, etc.

 

De Gouden Zonneschijf is een kunstwerk die bijna het leven zelf probeert te overstijgen. Geinspireerd door de echte by zonneschijven die door Carl Sagan werden gecreëerd om mee te sturen met de Voyager I and II ruimtetuigen die in de jaren ’70 van vorige eeuw werden gelanceerd, zo wil De Cordier een nieuwe hedendaagse schijf maken. Deze schijf vertaalt de heersende mentale moraal. Hij gaat voluit voor de abstractie en verwijderd bewust het man-vrouw beeld van Westerse naakte mensen.

 

De abstracte lijnen verwijzen naar tribale kunst en grotkunst. Ze zijn elegant. Ze zijn streng. Ze hebben een zekere simpliciteit en tegelijkertijd ook een complexiteit - alsof ze een volle weergave zijn van een duidelijke persoonlijke logica. Ondank de technologische aanblik van het werk is de essentie pure natuur. Voor De Cordier is de natuur emotie — maar ook onmiddellijke wiskunde. De verborgen maateenheden, vergelijkingen en principes getuigen van een meetkundige verbinding. Dit wordt weergegeven in de zonneschijf.

bottom of page