top of page

Maïly Beyrens Xu (BE, 1994)

Maïly Beyrens XU is een jonge Belgische kunstenares, geboren te Parijs. Momenteel studeert ze aan de Staatliche Hochschule für Bildende Künste in Frankfurt. In 2017 behaalde ze haar Bachelor Mixed Media aan de LUCA School of Arts te Gent. Ze pendelt tussen Duitse landschappen en Belgische gronden.

 

Ze werkt voornamelijk in-situ - vertrekkend vanuit architectuur en de daarbij horende sociologische context. Ze is geboeid door ruimtes en hun ligging / functionaliteit. Haar werk bestaat onder andere uit installaties, ruimte gerelateerde objecten, interactieve sculpturen. Daarnaast tekent ze ook en maakt ze muziek. Haar jonge oeuvre lijkt zich te ontvouwen rond de idee van de scenografie. Scenografieën geven geconstrueerde ruimtes weer. In feite is iedere ruimte een geconstrueerde ruimte - van de dagdagelijkse huiskamer tot en met de black box van het theater. Persoonlijke artefacten worden gevoelsmatig geconfigureerd in specifieke opstelling. Mensen ageren of reageren hierop bewust of onbewust. Het is een spel - gedreven uit nieuwsgierigheid én angst voor het onbekend. In principe is iedere ruimte functioneel, maar evenzeer een décor.

 

Via online platformen communiceert Beyrens haar creaties. Recent begon ze tevens digitale geanimeerde tekeningen uit te sturen. Deze zijn opgebouwd rond entropie, intimiteit en weltschmerz. Naast haar praktijk vormt ze samen met Charlotte Symoens de band LOUCHE, dat sinds 2012 efemeer verschijnt op podia en straten. Daarnaast is ze een verwoede skateboarder.

www.instagram.com/lolitask7

English (pdf)

Over het werk

(zonder titel) (2020)

Maily-b.jpg

Media: Geluidsbestand 

Duur: 23'36"

Titel: Entropiano

Beyrens was op slag geprikkeld op de ruimtes van het Kunstenhuis. Haar fascinatie voor ruimtes zorgde voor een intens onderzoek - welke ruimte flirt met wel gevoel? Beyrens onderzocht hiervoor de geschiedenis van het gebouw en fantaseerde over alternatieve verhalen die dieper ingingen op de koloniale achtergrond van het Kunstenhuis.

 

Voor haar locatie specifieke ingreep in Harelbeke keek ze naar details in de architectuur. Door middel van nieuwe media abstraheert ze elementen en onderzoekt hun functionaliteit. In Harelbeke wil ze één totaal-ervaring creëren, op de grens tussen een scenografie en een functioneel interactief werk. Door de rijke schilderingen in het Kunstenhuis lijkt het gebouw een zeker aura te hebben - alsof het gebouw décor is van diens eigen geschiedenis. Dit is dan ook het uitgangspunt waarrond Beyrens beslist om te werken.

bottom of page