top of page

Pablo Castilla (ES, 1980) 

Pablo Castilla Heredia woont en werkt in Granada (Spanje) en Noorwegen. In zijn werk documenteert hij de werkelijkheid. Hij grijpt daarvoor terug naar verschillende disciplines zoals film, podiumkunsten en fotografie. Door deze documentaire stijl te gebruiken, zoekt hij telkens de grenzen tussen fictie en realiteit op.

 

Na Schone Kunsten te studeren, woonde hij van 2001 tot 2014 in Brussel, waar hij een masterdiploma documentaire behaalde. Samen met Hedvig Biong en Niko Hafkenscheid richtte hij het collectief “Kevin or Harry” op, dat theaterstukken maakt met echte mensen op het podium. Sinds 2018 werkt hij regelmatig samen met Pablo López aan projecten die draaien om fotografie en territorium (“Pangnirtung”).

www.cargocollective.com/pablocastilla

English (pdf)

Over het werk

untitled (from the series "Syden: a moment of

being")’(2018)

Art-Object-23.jpg

40x50 cm inkjet print (based on a 6x7cm colour negative)

Print op hoog kwalitatief Hahnemülle fine art paper 180 mg + berken kader

Deze afbeelding maakt deel uit van de installatie "Syden: A moment of Being", gemaakt in samenwerking met Niko Hafkenscheid en Hedvig Biong en gecoproduceerd door workingspacebrussels. In de tentoonstelling ‘404 - Page Not Found’ wordt het werk voor het eerst op zichzelf gepresenteerd.

 

Het werk, zowel de print als de installatie, wil het ontzag en de schoonheid van de natuur verkennen in relatie tot menselijke recreatie. We reizen de wereld rond op zoek naar unieke en onontdekte plaatsen, maar verwachten tegelijkertijd alle hedendaagse luxe. We zijn op een punt gekomen waarop de utopie van de vakantie verandert in een perversiteit.

 

Om de kijker te doen reflecteren over de mogelijke toekomst, gebruikt de kunstenaar de metafoor van de dinosaurus. Een wezen dat in de fantasie van kinderen vaak onverwoestbaar is, maar helaas wel uitgestorven in de werkelijkheid.

 

In de print zien we een mogelijke toekomst waarin een uitgestorven dino in een lege stad staat die overstroomd is door zand en flatgebouwen die begroeid zijn met onkruid. Pablo Castilla Herida gebruikt de geschiedenis om in een mogelijke toekomst te kijken. Vertelling wordt voorspelling en het gebruik van algemene gegevens wordt een vorm van projectie.

 

De titel is ontleend aan het bestaande idee van het Scandinavische woord Syden. Letterlijk betekent het ‘Zuid’ in alle Scandinavische talen, maar figuurlijk staat het voor het concept van het vakantieland met zon en strand, een mentale en fysieke ruimte waar geluk en ontspanning te vinden zijn. Toerisme heeft het potentieel om een mentale ruimte voor vrijheid te zijn, waar mensen zichzelf kunnen ontdekken in een andere omgeving, ver weg van de beperkingen van het dagelijkse leven. Helaas botst de weelderigheid van het verlangen in werkelijkheid met de banaliteit van een kunstmatig gecreëerd paradijs. We kunnen in het resort chillen, uitrusten en genieten van onze cocktails, terwijl 100 meter verder de totale ineenstorting misschien al plaatsvindt.

bottom of page