top of page

Sharon Van Overmeiren (BE, 1985)

Beeldhouwer Sharon Van Overmeiren (°Antwerpen, BE) studeerde beeldende kunst in Antwerpen. Ze werkt het liefst met klei. Ze werkt intuïtief en combineert hedendaagse popcultuur met oude rituelen, geschiedenis en kennis. Ze maakt, naar eigen zeggen, "fictieve sculpturen". Ze vindt het moeilijk om haar werken als volledig autonoom te zien, aangezien ze op elk moment kunnen ophouden te bestaan in hun huidige presentatievorm. Deze woordkeuze verwijst uiteraard ook naar de literatuur. Hierdoor geeft ze haar sculpturen een eigen verhaal, door ze te laten vergezellen van een scenario gebaseerd op gevonden objecten. Haar werk was o.a. te zien in De Koer (Gent, BE), GEM museum voor actuele en hedendaagse kunst (Den Haag, NL), Lucie Drdova Gallery (Praag, CZ). In 2019 werkte Van Overmeiren samen met Artlead om een artiesteneditie - # 16, en een billboard te creëren. Momenteel woont en werkt ze op het platteland van Nazareth (BE).

www.artnet.com/artists/sharon-van-overmeire

English (pdf)

Over het werk

‘Caesar Millan’ (2019)

Art-Object-15.jpg

140,0 x 61,0 x 87,0 cm

Steengoed

 

The Dog Whisperer (Dog Whisperer with Cesar Millan) is een televisieshow, die tussen 2004 en 2012 te zien was op National Geographic. Millan, een flamboyante hondenpsycholoog, helpt mensen bij het trainen van hun hond. Hij werd beroemd door zijn tussenkomst met onhandelbare huisdieren die hun baasje begonnen aan te vallen.

 

In ‘Caesar Millan’ combineert Sharon Van Overmeiren christelijke elementen met de populaire hondenfluisteraar. De rode keramische figuur is een demoon-wezen die refereert naar Christus met een open hand en een hand dat twee vingers in de lucht steekt. In de meeste visuele beelden van Christus - zowel in schilder- als beeldhouwkunst - volgen de vingers van zijn rechterhand, zegenend opgeheven, een bepaalde opstelling. De vingers spellen "IC XC", een veelgebruikte vierletterige afkorting van het Grieks voor Jezus (IHCOYC) Christus (XPICTOC). Het is door de naam van Jezus dat we worden gered en zegeningen ontvangen: "Voor de naam van Jezus behoort elke knie te buigen, van dingen in de hemel en dingen op aarde, en dingen onder de aarde;" (Fil. 2:10). Van Overmeiren geeft een duistere verandering aan dit gebruik. In plaats van de rechterhand laat ze haar figuur hiervoor de linkerhand gebruiken. De rechterhand is open. Graag klaar om iets te ontvangen. 

Volgens veel katholieke bronnen zeggen de vijf open vingers de vijf wonden van Christus voor te stellen. Maar het verwisselen van handen (en de betekenissen) kan leiden tot het kwaad, klaar om het beeld over te nemen. De rode figuur wordt zittend gepresenteerd, bovenop twee kleine honden. Deze honden verwijzen naar de honden van Millan, de hondenfluisteraar: een grote pitbull genaamd "Daddy" en een jongere pitbull genaamd "Junior" Millan gebruikte deze twee honden als voorbeeld in zijn trainingen naar andere honden die zich misdroegen.

bottom of page