top of page

ARCHIEF

LES WALLONS SONT LÀ
L'art Belge ne rime

Beste kunstliefhebber, heb jij je ook al afgevraagd of er wel kunstenaars aan de andere kant van de taalgrens zijn? Bestaat er een hedendaagse kunstscène in Wallonië? Uiteraard bestaat die! Enfin!

 

De blinde vlek die er bestaat in Vlaanderen als het gaat over Waalse kunst is groot, té groot.

15 september - 29 oktober 2023

Affiche Frivool.jpg

#Frivool?

 

#Frivool? is een tentoonstelling vol vrouwelijke energie. Een tentoonstelling even krachtig als de lente.  Bij het aanbreken van dit nieuw seizoen, hernieuwt de natuur zichzelf. Een boeiend schouwspel met geheimen die we nog niet ontsluierd hebben. Is deze ontluikende schoonheid onschuldig? Of huizen er ook minder naïeve krachten onder de ogenschijnlijke frivoliteit? 

 

Kunstenhuis pakt opnieuw uit met een sterke concept expo: 14 kunstenaressen, elk met een divers en eigenzinnig oeuvre.

 

07 april - 14 mei 2023

Affiche 30onderde 30.jpg

30 ONDER 30

Het Kunstenhuis zet zijn deuren open voor jong geweld. Op 9 september opent de nieuwe tentoonstelling ‘DERTIG ONDER DERTIG’. Een show met een titel die meteen alles zegt: 30 artiesten die jonger zijn dan 30 nemen voor een maand het herenhuis in Harelbeke over. 

 

Het team achter Kunstenhuis vzw vroeg zich af wat er leeft in het hoofd van jonge kunstenaars. We zijn bewust op zoek gegaan naar artiesten die de scène van morgen zullen bevolken. Tijdens onze ontdekkingstocht stonden we meer dan eens verbluft van de kwaliteit van deze nieuwe lichting. Veel van deze nog-niet-eens-dertigers profileren zich nu al sterker dan de generaties die hen voorgegaan zijn. Het is duidelijk dat de benaming ‘kunstenaar’ bij de jonge garde uitgegroeid is tot een professionele term. 

9 september - 16 oktober 2022

Flyer NuN.jpg

Nacht und Nebel

Gezien de verschillende facetten van de term “nacht und nebel” waren we er snel over eens dat je met dit thema heel wat kanten uit kan.

 

Onze Germaanse zustertaal wordt niet direct geassocieerd met een “zachte” taal. Laat “Nacht und nebel” daar een uitzondering op zijn. Nacht is voor ieder begrijpelijk als het donkere deel van de dag, begrenst door de schemering. Hoewel nebel een “valse” taalvriend is, kunnen we ons allemaal zowel een mistige nevel als een nevelige mist voorstellen.

26 mei - 3 juli 2022

APOLLOharelbekeA2.jpg

Apollowlands

Het tentoonstellingsproject 'APOLLAWLANDS' wil met het tonen van werk van een aantal kunstenaars uit de Lage Landen een uniek en tegelijk ongewoon beeld schetsen van de beeldende kunsten, backgrounds, aspiraties en verzuchtingen zoals die reilen en zeilen in een beperkt, duidelijk omschreven geografisch gebied. Na de eerste passage in Ruimte P60 te Assen (NL) komt 'Apollowlands' nu ook in België aan bod.

 

Curator: Lode Laperre en Bart Vandevijvere

18 maart 2022 - 10 April 2022 

Fuck you.jpg

Fuck You

FUCK YOU is de naam van de nieuwe tentoonstelling in het Kunstenhuis Harelbeke. Een show met niet enkel een provocerende titel, maar ook met inhoud! Geen staalboek uit de wereld van de pornografie, maar een inkijk in het hoofd van de deelnemende kunstenaars. 

FUCK YOU staat voor colère en verzet. En toch: geen prentjes om het plaatje, maar prentjes als protestbord. Schuttingstaal in het vocabularium van hedendaagse kunst. 

Curator: Klaus Verscheure

10 oktober 2021 – 14 novemeber 2021 

938818d2-f2ea-4957-be02-5c0493e31dd9.jpg

What My Body Knew And Forgot To Tell Me

Wat kunnen we te weten komen aan de hand van ons lichaam, onze zintuigen en ons gevoel, dat niet noodzakelijk met ons verstand te vatten is? Zijn we nog in staat om te luisteren naar en mét ons lichaam, of neemt de rede steeds de bovenhand? Zeven kunstenaars werden uitgenodigd om in het Kunstenhuis in Harelbeke plaatsgebonden werk te creëren. Ze herleiden de aandacht naar onze lichamelijke kennis die in vergetelheid is geraakt en vaak onaangeroerd blijft.

Gecureerd door Camille Bladt en Margo Veeckman. 

14 mei 2021 – 18 juli 2021 

404-Page-Not-Found---Poster.jpg

404 page not found

Alle kennis van de wereld is slechts één vingerklik van ons verwijderd. Ondanks de veelheid en de snelheid van onze kennis, beseffen we dat er hiaten zijn. 23 kunstwerken en 19 wetenschapsobjecten gaan met elkaar in dialoog. Ze proberen te verklaren en onthullen. Ze flirten met het mysterie. De tentoonstelling bestaat uit 2 luiken: de fysieke tentoonstelling in het Kunstenhuis te Harelbeke, en dit digitale luik online. Veel plezier.

Curator: Frank Merkx 

BELUISTER DE 404 PAGE NOT FOUND PODCAST SERIE

Affiche Home Sweet Home.jpg

Home Sweet Home

Een thuis. Is dat niet het ultieme wat we zoeken? Een plaats waar we begrepen en gerespecteerd worden, ergens waar we sanctieloos onszelf kunnen zijn. Als we daar van vertrekken, beseffen we hoe problematisch dit is, hoe confronterend het antwoord kan zijn. Een huis, wat ook al voor velen een utopie is, is verre van een voldoende voorwaarde. Beschermen de muren ons tegen de buitenwereld of isoleren ze er ons van? Een oase? Een dwangbuis?

Curator: Jan Leysen
 

16 juni 2019 - 21 juli 2019 

Affiche DMTW.jpg

Don't Mention The War

Een thuis. Is dat niet het ultieme wat we zoeken? Een plaats waar we begrepen en gerespecteerd worden, ergens waar we sanctieloos onszelf kunnen zijn. Als we daar van vertrekken, beseffen we hoe problematisch dit is, hoe confronterend het antwoord kan zijn. Een huis, wat ook al voor velen een utopie is, is verre van een voldoende voorwaarde. Beschermen de muren ons tegen de buitenwereld of isoleren ze er ons van? Een oase? Een dwangbuis?

Curator: Jonas Vansteenkiste

7 september 2018 - 11 november 2018

Affiche Forza Femina.jpg

Forza Femina

Negen dames verwoorden alledaagse ervaringen en actuele thema’s naar beelden die voor verwondering zorgen. Deze beelden bieden een spiegel aan de kijker die op zoek is naar de echte waarden van het bestaan.

 

Door eenvoud, soberheid, hardheid of donkere waarheid, door kleur of afwezigheid van kleur, door figuratief of abstract wordt het moment geschapen om via kunst een manier te vinden om deze rusteloze en complexe wereld te aanvaarden.

Curator: Ann Demeyere

14 juni 2018 - 15 juli 2018

bottom of page